2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

AMERIKA MELLTARTÓ NÉLKÜL

Hogyan találtam meg a Megváltót Amerikában

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 15:07 GMT +2, 2004. február 4.

[útinapló] Irvin barátom felesége minden vasárnap reggel beül az autójába, és elindul a templomba. A templom neve First Baptist Church of Ocean City. Fogalmam sincs arról, hogy létezik-e egy Second Baptist Church.
Két óra múlva hazaér, majd félórát panaszkodik a forgalmi dugóra. Saját szavaival élve:

"Azok a rohadt protenstánsok, presbitériánusok, szombatisták és katolikusok is pont ugyanakkor tartják azokat a rohadt miséiket. Ilyenkor mindenki beül a rohadt autójába, és azzal megy abba a rohadt templomba. Ilyenkor negyven percet kell várjak abban a rohadt dugóban. Igazán ésszerűsíteni kellene az egész rohadt helyzetet."

Szóval Judy templombajáró nő. Szinte annyira élvezte a műsort, mint a péntek esti bingózásokat. De lássuk csak milyen is

a logisztika.

A templomok egyszerű, fehér faépületek, a sugárút mellett. Egy barátom úgy hívja ezt: minimalista építészet. Egyik-másikról a kinézete alapján fel sem tűnik, hogy templom. Tudok olyanról, aki munkát keresve véletlenül egy ilyen helyre is betévedt, s elhangzott a százszor megismételt mondat: "I'm looking for a job", mire a lelkész elmosolyodott, és csak annyit mondott, hogy Istent mindenki bármikor szolgálhatja. A barátom nem fogadta el a meghívást, állítólag szar volt az órabér.

Vasárnap ismét rohadt dugó lesz a Coastal Highway-en – újságolja Judy hatalmas mosollyal – mert beszédet fog tartani a híres tele-evangelista

Jerry Falwell.

Irvin, eléggé hangulatromboló módon, megállapította, hogy a legszívesebben lelőné azt a tagot. Gondolkodni kezdtem, hogy honnan ismerem ezt a nevet, és beugrott. Ugyanaz a tag jön a First Baptist Church of Ocean Citybe, aki évekkel korábban elvesztett egy nevezetes rágalmazási pert Larry Flynt, a Hustler pornómagazin tulajdonosa ellen. Jerry Berry, ahogy itt hívják, csak idősebb lett, okosabb nem. A Larry Flynt botránya óta évente felbukkan egy-egy ügy kapcsán, legutoljára például a szeptember 11-i támadások után, amikor a The 700 club nevű vallásos televíziós adásban megjegyezte, hogy:

"A pogányok … a feministák, homoszexuálisok és leszbikusok, mindazok, akik egy alternatív életmódot próbálnak képviselni … rátok mutatok az ujjammal, és azt mondom, ez miattatok is történt."

Irvin barátom többek között ez a kijelentése miatt akarja lelőni. Szerintem itt még a pacifistáknak is vannak fegyvereik.

Jerry Berry a fanatikus vallási aktivistát képviseli Amerikában. A hívei még azt is megbocsátják neki, ha egy rajzfilmsorozat, a Teletubbies egyik szereplőjét, Tinky Winky-t homoszexualítással vádolja meg.

"Tinky Winky homoszexuális viselkedési modellt képvisel a gyerekeink számára, mert annak ellenére, hogy férfias hangja van, lila ruhát és női kistáskát visel." (Jerry Falwell) Kíváncsi vagyok, mi lenne a véleménye Barbapapáról?

Judy másnap Irvin nélkül ment templomba, és az evangélista egyik legjobb beszédét halgathatta meg.

Matt Dreyfuss egy átlagosnál okosabb amerikai állampolgár,

mikor valamit nem értettem mindig hozzá fordultam.
– Figyelj, te amerikai vagy, te is jársz templomba?
– Nem, de van egy jó vallásos számítógépes játékom.

Napokig nevettem ezen, aztán kiderült, hogy nem viccel. Ő és a felebarátai feltörtek egy playstation játékot, és a főszereplőt egyszerűen helyettesítették Jézus Krisztussal. Soha még nem volt ilyen mély vallásos élményem. Szóval milyen ez? Én vagyok Isten fia, és megyek a gettóba, ahol, hogy a játék egy picikét korrekt is legyen, a sok, genyó rohadéknak felajánlom a megtérést, mint opciót. Amennyiben nem élnek a lehetőséggel, és mondjuk késsel, fegyverrel vagy aknavetővel rontanak rám, akkor kibelezem a mocskokat. Ja, és a legjobb: mivel én vagyok Isten fia – természetesen halhatatlan vagyok.– Van, aki megkérdi, hogy nem félek Istentől – mondja Matt.
– És? Mit válaszolsz nekik?
– Tulajdonképpen jobban félek a szoftverrendőrségtől.

Szeretem Amerikát, mert ott mindenkinek a magánügye, hogy vasárnap reggel hívő vagy megváltó lesz. Már bánom, hogy nem vettem meg a barátnőmnek az Ebay-en ezt a bugyit -->

Az egyik barátomtól kaptam egy könyvet, azzal a címmel, hogy Melyik lesz a XXI. század vallása? A könyv segít eligazodni a világvallásokon, komoly elemzésekbe bocsátkozik, figyelembe véve az aktuál-politikai helyzetet, s azoknak, akik még nem kötelezték el magukat, (és ez nem szép tőle) dönteni is segít. Pedig ez az egész sokkal egyszerűbb. A XXI. század vallása a szex.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!