2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

AMERIKA MELLTARTÓ NÉLKÜL

Miccset enni Avram Iancu fejében?

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 12:21 GMT +2, 2004. május 7.

[összehasonlító fotóriport] Az amerikai Szabadság és a kolozsvári Avram Iancu szobrok nem is különböznek annyira. A Román Műemlékvédelmi Hivatal viszont továbbra is elzárkózik attól, hogy éttermet működtessen a szobor fejében.

Mindkét szobor a szabadság eszméjét hívatott jelképezni. Ha jobban megvizsgáljuk a két szobrot rájövünk, hogy a legszembetűnőbb különbség közöttük az, hogy az egyik Avram Iancu-t ábrázolja, a másik meg nem. A New York melletti szigeten álló szoboralak bő, könnyen viselhető tógát hord, jobb kezében fáklyával mutat utat. Avram Iancu-t klasszikus, korabeli román leisure-pleasure viseletben csodálhatjuk meg, kardja lazán a derekára kötve – a szobor az „íme, ez az én tenyerem” mondanivalót sugározza.

A New York-i tükörutca abban különbözik leginkább a kolozsváritól, hogy ott az utca tényleg tükörből van. Az amerikai változatban előszeretettel alkalmaznak a látvány fokozása érdekében felhőkarcolókat, látványos építész-technikai megoldásokat és esetenként romantikus naplementét.

Az art-deco kiteljesedése figyelhető meg a manhattani Chrysler Building épületén. Onnan meg a kolozsvári Ortodox Székesegyház épülete már csak egy köpés.

Játék: Ön is kitalálhatja, hogy a két kép közül melyik a Wall Streetre néző 1st Bank irodaház épülete és melyik a Hádesz kolozsvári diáknegyedben a 16-os bentlakás? Ha nem megy, segíthet, ha a képen megtalálja a párkányra kirakott zakuszkás befőttesüvegeket?

Az első kép a Times Square-en készült, a második a honi Diákművelődési Ház előtt. A kolozsvári honatyáknak még nem áll módjukban digitális technológiát és fényreklámot használni, ha tudatni akarják a köznéppel, hogy melyek a nemzeti szimbólumok. Mindezek ellenére elég jól boldogulnak.

Összehasonlításokról lévén szó az amerikai utazásaimat bemutató utolsó írásomban, kerestem egy állatot, amelyikkel – én, a szerző – közös tulajdonságokat, hasonlóságokat véltem felfedezni.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!