2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

AGYALAPI IRIGY

Szeretkezzünk Erdélyért!

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 09:49 GMT +2, 2004. október 8.

Miután Tőkés László az aradi megemlékezés alatt kertészeti tanácsokkal ("el kell ültetni a reménység gyümölcsfáit") látta el a nagyérdeműt, eszembe jutott Graham Chapman, a Monty Python humoristájának egy mondata,


miszerint minket protestánsokat tulajdonképpen csak az különböztet meg a katolikusoktól, hogy – ha akarjuk – mi felhúzhatjuk azt a kicsi gumit.

Szóval az a képlet, hogy Erdély és az erdélyi magyarság megmentése érdekében szeretkeznünk kell. Nekem tetszik ez a program.

Csodálom Tőkés László bátorságát, hisz vallás még nem bátorított szexuális kontaktusra ilyen vehemensen; csak háborúk után, de az teljesen érthető, hisz ilyenkor még nem épültek újra a mozik, s addig is kell a népnek valamivel szórakoznia. Meg aztán az ő szájából minden jól hangzik – képzeljük csak el, hogy ugyanaz az üzenet mennyire visszásnak tűnhetne valamely másik közszereplő szövegeként. Milyen groteszk lenne Năstase vagy Băsescu egy ilyen szlogennel, hogy "szaporodjatok és sokasodjatok", "le az óvszerekkel", "make love, not war". Egyre erősebben motoszkál bennem a gondolat, hogy Tőkés László egy szerelemben hívő erdélyi magyar hippi.

Ami nem tetszik az egész gyümölcsfa-ültetésben, hogy teljesen száműzi a nemzési folyamatból az örömfaktort. Ez magyarul annyit jelent, hogy nem biztos, hogy lesznek, akik a pártpolitika szerint fognak szeretkezni.Mégis mi lenne, ha mindenkinek a magánügye maradna, hogy gyereket vagy focicsapatot szeretne vállalni? Nagy baj?! Ha a református vallás – a katolikussal ellentétben – megadja nekünk azt a jogot, hogy, ha akarjuk, felhúzzuk azt a kicsi gumit, miért ne használjuk? A Monty Python szavaival élve: ennyivel tartozunk a mártírjainknak.

Sajnálom, de én csak nevetni tudok azon, ha egy férfi csupán azért szeretkezik egy nővel, hogy megmaradjanak Erdélyben a helyes arányok. Az vajon úgy történik, hogy vetkőzik a pasi, és közben azt mondja a csajnak, hogy: "Na Évike, még szeretkezünk hatot, és indulhat Déván az első magyar osztály!"


(A Monty Python természetesen egy rosszindulatú, angol abszurd humortársulat, és valószínűleg kijelentéseikért már a pokolban égnek. Előre is elnézést kérek, ha valakit is megsértenének eme velejéig romlott banda gondolatai, csak a nagyobb kontraszt érdekében idéztem tőlük. Remélem, hogy hamarosan a hatóságok betiltják a filmjeiket, elkobozzák a vagyonukat, köztéren elégetik a könyveiket, ahogy az régen is divatos volt, s amitől, mint tudjuk, fényévekkel haladt előre a civilizációnk.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!