2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

AGYALAPI IRIGY

Portásizgató stratégiák

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 17:48 GMT +2, 2005. február 24.

Nincs olyan hely, ahová ne lehetne bejutni. Példának itt van Oszama B. Laden, akit egyszer az amerikaiak elküldtek az anyjába, és azóta senki sem látta. Hét tipp arra, hogyan lehet csöppnyi pszichológiával bárhová belógni.
Fesztiválokra, avagy hogyan használjuk a fiktív PRESS-kártyáinkat

Azoknak, akik különböző fesztiválokra szeretnének menni, tudniuk kell, hogy amennyiben rászánsz az idődből annyit, hogy elkészítesz Wordban egy fekete-fehér újságíró-igazolványt a neveddel, fotóddal, érvényességi intervallummal, továbbá öklömnyi betűkkel írja rajta, hogy PRESS – garantáltan beengednek ingyen.

A PRESS-kártyáknál a legfontosabb szabály: nem az a lényeg, hogy milyen, hanem hogy mennyire magabiztosan mutatod. Ha weboldalukon egy fiktív újságot regisztráltatsz, akkor jövőre egyenesen meghívót is kapsz. (Transilvánia Nemzetközi Filmfesztivál)

Kíváncsi voltam, hogy mennyire ellenőrzik le a jelentkező újságokat, ezért elkészítettem egy példányban QuarkXpressben egy fiktív újságot, s azt a nevet adtam neki, hogy KAMU Magazin. Ha lebukok, bukjak le stílusosan. Harmadik éve járok a KAMU Magazinos igazolványommal a filmfesztiválra.

A hölgy, akinél jelentkezni kell, franciásan ejti a KAMU-t. Egyszer gratulált, mondta, hogy a filmmagazinok nehezen viszik, és lám a KAMU már harmadik éve bírja. Ki tudja, elképzelhető, hogy fogok pályázni rá a Communitasnál?!
Drága színpadi produkciókra, avagy a "trójai faló" mechanizmus

Ebbe a kategóriába külföldi művészek, előadók produkciói tartoznak, olyan előadások, amelyeket erdélyi terepen szerveznek. Ilyenkor nem árt előre tervezni, megtudni, hogy mennyire szigorúak a biztonsági intézkedések, az adott teremnek van-e hátsó bejárata, és mikor kezdik a főbejáraton beengedni a nézőket.

Egy ilyen rendezvény volt 2004-ben az Erdélyi Riport szervezte magyarországi Rádiókabaré erdélyi felvétele Kolozsváron. A security elég szigorú volt – a főbejáratnál megduplázták a biztonságiakat, a hátsó bejáratnál a portás még az épület alkalmazottait se nagyon akarta beengedni.

Ilyen feltételek között a legjobb a trójai faló módszer alkalmazása. A lényege az, hogy valami annyira látványos történés kell kísérje a beszivárgásunkat az épületbe, hogy elvonja a figyelmet arról, hogy tulajdonképpen fizetés nélkül jutunk be az épületbe. Épp ezért vásároltunk fejenként 50-50 színes lufit, felfújtuk, és a lufikkal a kezünkben megjelentünk a hátsó bejáratnál, azzal a szöveggel, hogy:

–Hoztuk a lufikat.
–Miért?
–Hát nem mondták?
–Nem.
–Feldíszíteni a termet.
–Miért?
–Na jó, akkor itt hagyjuk!
–Nem-nem. Akkor menjetek.

Ezután csak 30 percet kell várni a fürdőszobában, míg elkezdik beengedni a nézőket. A "trójai faló" effektus ennél is jobban működik, ha tudomásunkra jut egy belső ember neve, és ezt beleszőjük a társalgásba olyan szinten, hogy: "Tompa nem szólt?"


Vizsgákra, avagy a bátorság mérföldköve (Vonnegut után szabadon)

Vizsgákra nem nehéz bejutni, de ha szeretnénk látni, hogy miként háborodik fel egy egyetemi tanár, akkor ennél többet kell tennünk. Egy ilyen happeningnek a lényege az, hogy nem a saját egyetemed vizsgájára ülsz be, hanem egy olyan egyetemére, amelyiken nem vagy hallgató, és viszonylag nagy létszámúak a csoportok.

Beülsz a vizsgára, mímeled az írást körülbelül egy órán át, és akkor felállsz, odamész a katedrához, és a tanár előtt apró darabokra téped a dolgozatod, majd kimész a teremből. Egy phD arckifejezése ilyenkor mindent megér.


Bentlakásba, avagy a megkezdett kenyér jelentéstartalma

Mit teszel, ha este 11 után akarsz meglátogatni valakit egy bentlakásban, de mondjuk ez tilos? A standard történés, hogy a portás megállít. A portás ezt azért teszi, mert már kialakult benne egy séma azokról, akik ott laknak, s egy séma azokról, akik csak látogatóba jönnek. Ne bízzuk magunkat a portás jóindulatára!

Vegyünk a legközelebbi ábécében egy kenyeret, törjük le egyik sarkát, és kétpofára rágjuk a kenyeret, amikor a portásfülke elé érünk. Így ér haza egy tipikus bentlakó, tehát a portás nem fog megállítani minket.

Ha kötözködni akarunk, akkor pofázhatunk is. Olyanokat mondhatunk, hogy: "Már megint nem jön fel a melegvíz az ötödikre". (Vigyázzunk arra, hogy nehogy egy négyemeletes bentlakásban mondjuk ezt.)


Helyi televíziókba, ha holmi környezetvédelmi aktivista vagy, és meg szeretnél szakítani egy élő adást, mert holmi környezetvédelmi aktivista vagy

(Természetesen környezetvédőknek ennél megfontoltabb cselekvési stratégiájuk van.)

A legegyszerűbb egy helyi televízióba bejutni. Csak kinézed egy műsorvezető nevét, és berohansz az épületbe, és azt kiáltod feléjük a lehető legtöbb szeméremsértő szó közbeiktatásával a biztonságiak felé, hogy "élő adás", "meghívott vagyok", "megkezdődött" "a jó édes...".


Kórházba, olyan napokon, amikor nincs látogatási nap

A képlet nagyon egyszerű: olyan napokon, amikor nincs látogatási nap, csak orvosok és betegek vannak a kórházban, tehát úgy kell tennünk, mintha valamelyik lennénk a kettő közül. Én a beteget próbáltam, ennek az a lényege, hogy egy fürdőköpenyben és papucsban megjelensz a sürgősségi bejáratnál (klasszikus romániai beteg imázs), és egyszerűen besétálsz, azzal a szöveggel, hogy kint voltál vásárolni. Kellemes meglepetés a betegnek, ha valaki beszökik meglátogatni.


Hogyan juthatsz be egy börtönbe?

1. módszer: Romániában a legegyszerűbben, ha felveszed a kapcsolatot városodban a helyi joghallgató egyetemistákkal (Kolozsváron a Jurátus Kör) – ők évente szerveznek egy-egy börtönlátogatást –, és ha igazán meggyőző vagy, eléred, hogy téged is felírjanak a listájukra.

2. módszer: A legegyszerűbben egy kis stílusos gyilkossággal.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!