2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

AGYALAPI IRIGY

A Világtörténelem Hét Leghíresebb Csókja

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 15:07 GMT +2, 2006. május 3.

Szeretnéd tudni, hogy ki csókol jobban: Bush vagy Britney? Klikk ide.

Egy olyan összeállítás, amely a világ legismertebb csókjainak osztályozására vállalkozik, témájából adódóan elképzelhető, hogy kicsit nyálas lesz. Hét csók következik, amelyekről mindenki hallott.

Az amerikai elnökök a legjobb példa arra, hogy nem csak orosz politikusok szeretnek csókolózni. A klasszikus nyugati civilizáció találkozik a keleti, orientális misztikummal, s ezért ez a 7. helyezett a minden idők Leghíresebb Csókjai toplistámon.

Bush a szaudi királyi család egyik tagjával smárol

– s tekintettel arra, hogy republikánus párti, konzervatív politikusról van szó – remek teljesítmény tőle. Elődjének, a sokkalta liberálisabb Bill Clintonnak még be kellett érnie Monica Lewinskyvel.

A Bush és a Szaudi királyi család” csókja több filmben is visszaköszön – Michael Moore például Fahrenheit 9/11 címen propagandafilmet készít a romantikus kapcsolatról, Ang Lee pedig új környezetbe helyezi át a szereplőket, és megszületik a Brokeback Mountain.

Clark Gable és Vivien Leigh az „Elfújta a szél” moziklasszikusban esnek egymásnak,


a bajszos és az úrilányra indultak be egykoron a nagymamáink és a nagypapáink.

Egy padlásról előhalászott képeslapon fedeztem fel először a toplistán 6. helyezést elért csókot – kis optikai trükkel megspékelve –, azaz csak akkor van puszi, ha egy bizonyos szögben tartod az üdvözlőkártyát.
Hasonló jellegű kártyákból sokkal jobban szeretem azokat, amelyeket bizonyos szögből nézve van a nénin hálóing, és bizonyos szögből nincs. Az amerikai titkosszolgálatok is készítettek hasonló elven működő képeslapokat – egyik szögből nézve a műholdképen ott vannak Irakban a vegyi fegyverek, másik szögből nézve eltűnnek.

Az 5. helyezett csók szereplője a mindenkori Pápa, aki megcsókolja a földet, mikor leszáll a repülőgépből.Ennek a hülye romániai magyar változata az az eset, amikor 1989-ben a román-magyar határok megnyitásakor a székely teherautósofőr életében először átlépi a határt, a magyarországi oldalon megáll, kiszáll az autóból, letérdel és megcsókolja az anyaföldet. Később a teherautósofőr rendszeres fuvarokat vállal, és megtudja, hogy


ahol először megcsókolta a földet, ott szoktak megállni a kamionsofőrök pisilni.

Míg a 20. század médiasztárjai a színészek és énekesek voltak, a 21. századé a sportolók lesznek. Vegyük például a focistákat. Nagyobb a médiajelenlétük, többet keresnek, mint a színészek, és annyira lazák, hogy


televíziós közvetítések közben, több millió ember előtt lazán köpnek.

Toplistámban elvonatkoztatok attól, hogy a focisták kikkel csókolóznak – lehetetlen felsorolni azt a sok topmodellt, Playboy nyuszit és csinibabát – lássuk azt a csókot, amit sohasem felejtenek el (4. helyezett):
Ugyanolyan intenzitással csókolnak meg aranylabda helyett Champions League kupát vagy VB-serleget.

A dobogó legalsó fokán egy animációs klasszikus, a Szuzi és a Tekergő áll. A Disney-rajzfilmben két kutya spagettit eszik, és egy adott ponton ugyanazt a spagettit beszippantva összeérnek a kutyaorrok –


szerelem első látásra mintájára, szerelem első kajálásra.

(Borzalmas volt megfogalmazni az előbbi mondatot, több percen át kerestem azt a helyes megfogalmazást, amivel a kutyák érzékiségét ki lehet fejezni – soha nem tudnék kutyapornót írni.)
Második helyezett az Ismert Világtörténelem Leghíresebb Csókjai toplistámon a Madonna és Britney puszi.

A popkultúra azon gyerekei közé sorolhatom magam, akik élő televíziós közvetítésben láthatták a csókot,


úgy fogom unokáimnak mesélni, mint ahogy nekem meséltek a háborúról.

Specifikus médiajelenség, hogy mindenki csak a Madonna-Britney csókról beszél, pedig az MTV Awardson Madonna Christina Aguilerát is lesmárolja – egymást követi a két nyelves puszi.

A toplista első helyezettje egy sokkal erősebb médiajelenléttel bíró csók, amelyik indirekt következményeként bestseller íródik, valamit egész vallás alakul ki:

első helyen – Júdás arcon csókolja Jézust.
Messze ismertebb, mint a Madonna-Britney változat, pedig több mint kétezer éve történt, televízió és nyomtatott sajtó nélkül. Erős szimbolisztikával bíró megnyilvánulás, jellegzetesen hatásosabb minden eddigi csóknál, ugyanis nem csupán azért történt, hogy az eseménynek (árulás) legyen média-coveringje.

PR-osok, tanuljatok!
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!