2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

AGYALAPI IRIGY

Petőfikugeln: Együnk költőt!

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 13:50 GMT +2, 2006. május 23.

Mennyire vagyunk magyarok ahhoz, hogy megalkossuk a Mozartkugeln mintájára a Petőfikugelnt? Lehetne az a szlogenje, hogy a költő csak a szádban olvad, nem a kezedben?

A Mozartkugeln pszeudo-finom édesség, kívül keserűcsoki, belül marcipán, kicsit Kandia ízű valami – ennek ellenére osztrák ikon, nem ismered Ausztriát, ha nem kóstoltad. Ha belegondolunk Magyarország és Románia sokkal nehezebb helyzetben van ilyen jellegű gasztronómiai „különlegesség-ikonok” terén, lévén hogy a gulyást és puliszkát sokkal nehezebb csomagolni.

De hogyan működik az etno-gasztro-pop-ikon rendszer? Kiválasztunk egy olyan közéleti-kulturális-politikai ikont, akit mindenki ismer, és a nevét társítjuk egy termékhez. Általában jól szokott elsülni – ki nem hallott már a Vodka Gorbacsovról?

Persze sok minden függ az utókortól, Jókai Mór például nagyon megszívta, képzeljük el, ő korának egyik legnagyobb regényírója, felvilágosodott szellemisége, formateremtője – és a hülye magyarok, hogyan fejezik a hálájukat iránta? Bablevest neveznek el róla.


Mit kezdjünk Petőfivel?

Valószínű, hogy egy finom csoki sokkal több emberhez eljuttatná Petőfi Sándort, mintha lefordítanák az összes verseit a világnyelvekre, elvégre is ki szokott a budai giftshopokban lírai költeményeket vásárolni? Hogy ne kelljen sokat gondolkodnunk a neven, legyen: Petőfikugeln. Megspékelhetjük egy kis imázskampánnyal, és kész a hungarikum.
A Kárpát-medence PR menedzserei és imázs-gurui sokat tanulhatnának az osztrákoktól. Lehetetlen végigmenni egy bécsi utcán anélkül, hogy ne Mozartba botolj – italt, kávét, művészeti hetet, körhintát, éttermet reklámoz – becsszóra Mozart foglalkoztatottabb az osztrák reklámiparban, mint David Beckham.


FONTOSABB MUNKÁI:
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!