2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

ESERNYŐ ÉS ZÁSZLÓ

Borgok legyünk, vagy szabadok?

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 15:19 GMT +2, 2006. szeptember 20.

Magyarságtudat reloaded. Exkluzív gondolatok, zárójelben apám politikailag inkorrekt kommentárjaival. (Kezdetnek, apám nem tudja, mi az a borg.)

Egy hete írtam ide: egy szöszt értékválságról, vagy annak, aki szereti a durvább megfogalmazásokat – arról, hogy szabad szemmel mi látható a magyar nemzeti identitástudat közhelyeiből.

A közölt anyaggal elszomorítottam egy kisebbségi államtitkárt, kaptam három reflektáló levelet konzervatív újságíróktól, volt egy vitám egy szakértővel az ilyen jellegű írások célszerűségéről, sőt még apám is elolvasta.

(Először használta apám a számítógépet, kicsit meglepődött, mikor megmondtam neki, hogy fogja meg az egeret.)

A kritikája a kritikámnak,
az, hogy minden nemzetnek megvannak a maga ismertető, általánosan elfogadott jegyei, szükségünk van ezekre identitásunk meghatározásához. Legalábbis addig, amíg nem tudunk egy másik alternatívát felmutatni.
(A magyar az legyen magyar – így apám nemzet-reflexiója.)

Miszerint, ha az ír a temperamentumára büszke, a skótok meg fösvények és vedelik a viszkit, az amerikaiak a fehérneműre is felteszik a zászlót, a németek precízek és Svájcban lilák a tehenek – akkor minket a népi szőttes, a rámás csizma és a gulyás határoz meg. Mert csak így működik a közösség.
(Apám mondja, hogy írjam be, hogy a cigányok meg lopnak.)

Ez lennék: népi szőttes, rámás csizma és gulyás?
Csak azért, mert az olaszok maffiózó-pizza-zabáló-latin-szeretők? Miért jó az, ha valakit a közhelyei alapján határoznak meg? Persze egyszerűbb, de miért jó, ha ennyire homogenizálnak? Magyar cyborg.

„Az ember mutassa ki minden lehető alkalommal magyarságát, összetartozásunkat” – így egy másik kommentár a szöszhöz. A borgok jutnak erről eszembe a Star Trekből. Öltözzük fel mindannyian ugyanolyan sötétkék kezeslábasokba, és nyomjuk meg a bal mellbimbónkat, hátha odateleportálódunk Captain Picard mellé.
(Apámnak sem tetszik a Star Trek – közös pont.)
Gyakorlati feladat: Hogyan dobjunk fel nemzeti jelképekkel egy koncert-élményt?
Publicisztikaírás közben azon szórakozom, hogy Laura azt mondja, hogy ne felejtsem el koncertre vinni az esernyőt és a zászlót. De mit keres egy nemzeti jelkép egy popeseményen? Miért énekli Cipő a himnuszt? Mi szükség van arra, hogy a „Szállj el kismadár” szám alatt valaki magyar zászlót lobogtasson?

Tapasztalataim szerint egy zászló nehéz. A testőrök belépésnél elvehetik, mert a rúdja használható potenciális fegyverként. És zászlóval a kézben nagyon nehéz lassúzni a csajjal.

Közelebb, mint hinnéd
Ha az egyetlen dolog, amivel definiálni tudod magad az, hogy magyar vagy – gondolkozz el. Fontos, de nem elég. Ha az egyetlen dolog, amit fel tudsz mutatni az, hogy beleszülettél egy nemzetbe, akkor ugyanannyi erővel, amivel magyar vagy, lehetnél román is.

A magyarok a spájzban vannak.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!