2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

KIÁLTVÁNY

Nyomjuk víz alá Erdélyt!

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 14:47 GMT +2, 2007. május 16.

Milyen lesz Erdély a globális felmelegedés után, avagy hogyan menjünk a Szent Mihály templomba búvárfelszereléssel?

Globális felmelegedés, lyuk az ózonrétegen. Mivel Grönland és a Déli-sarok jege olvad, 2100-ra a korábban becsült egy méter helyett hattal emelkedik a tengerek szintje.

Képzeljük el, több tíz méterrel emelkedik világszerte a vízszint, és Erdély nagy része víz alá kerül. Ez számos kevésbé erdélyi város – köztük London, New York, New Orleans, Velence – eltűnését, és többek közt a szintén nem erdélyi pisai ferde torony víz alá kerülését eredményezi.


Remélem Erdély sem marad ki a buliból.

Nem bírnám ki idegekkel, hogy száz év múlva mindenhol a jó kis árvizekről és cápatámadásokról tudósítsanak a híradók, míg nálunk, Erdélyben még mindig az lenne a vezető hír, hogy mi a helyzet a kisebbségügyi törvény elfogadásával.

Árvíz kell nekünk, víz alá az országot – ezért éreztem úgy, hogy meg kell fogalmaznom az alábbi kiáltványt, a mostani és eljövendő generációk okulására, egy boldogabb és izgalmasabb élet (esetenként halál) érdekében.


„Nyomjuk víz alá Erdélyt!” kiáltvány pontjai

(avagy miért lesz jó nekünk a globális felmelegedés, és az ezt követő vízszint-emelkedés)


Hétköznapok

A mindennapi életünk egy aqua-park lenne. Csupa móka, kacagás. Képzeljük el milyen izgi lenne, ha Kolozsvárt elborítaná egy hat méter magas vízár...Mátyás király feje épphogy kilátszana a vízből, csak búvárfelszereléssel mehetnél misére a Szent Mihály templomba, a Bulgakovban könnyebb lenne vizezni a csapolt sört, Hantz Péter olyan tüntetéseket szervezne a magyar egyetemi oktatásért, ahol gyertyával, könyvvel és úszógumival kellene megjelenni, az Agapé étterem helyett a katolikusok nyitnának egy szintén kereskedelmi alapokon működő Jet Ski kölcsönzőt, és nem utolsó sorban Tamás Gábornak újra kellene írnia tengerre azt a slágert, hogy Szép város Kolozsvár / Ott lakom a Szamosnál.


Belpolitika

Ha Erdély nagyrészét elborítaná a víz, Traian Băsescu végre a kedvenc járművét használhatná a romániai kampánykörútjai alkalmával: a hajót.Markó Béla meghirdetné a „Szövetség az Autonómiáért” programja helyett a „Szövetség az Óceániáért” programot, Tőkés László pedig inná a bort, és vizet prédikálna. A globális felmelegedés után pedig, ha véletlenül összejönne egy szintén nagyon mókás jégkorszak, akkor lehetne mondani, hogy Verestóy a jég hátán is megél.


Külpolitika

Mert a diplomáciának sem, a revizionistáknak sem és az ország uniós tagságának sem sikerült az, ami a globális felmelegedésnek – elmosni a határokat Magyarország és Erdély között.Mit tehetünk, hogy mindez megvalósuljon? Hogy jobbak, de mindenekelőtt érdekesebbek legyenek a hétköznapjaink?

Egyszerű a megoldás. Ebben egyetért a liberális a konzervatívval, a heteroszexuális a homoszexuálissal, a népzenét szerető a pop-rajongóval, az optimista az emóval, a sátánista a kereszténnyel, a zsidó az antiszemitával, a nacionalista a szélsőballal – hogy a környezetet szennyezni kell.

Kedves barátaim, köpjünk tovább a flegmát a földre, menjünk autóval a budiba, dobjuk szét a műanyag kólásüveget és chipses zacskót, vágjuk ki a fákat – ahogy eddig is.

Hajrá magyarok, hajrá Erdélyország!

(A kollázsokat az írás szerzője készítette.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!