2021. január 19. keddSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
befe.transindex.ro

JUHÉÉÉ TRANSZILVANIKON

Reszkess, Yahoo: itt az Erdélyi Messenger!

Bálint Ferenc utolsó frissítés: 14:42 GMT +2, 2007. szeptember 4.

Milyen lenne egy Hantz Péter emotikon? Miként kommunikálhatna hatékonyabban az RMDSZ és Tőkés? Hogyan foglaljuk össze a Félszigetet és Tusványost néhány pixelbe? TranszilvanIKONok itt!

Ha Ady Endre vagy Kós Károly idejében lett volna erdélyi virtuális társadalom, akkor több, mint valószínű, hogy nekik is lett volna pár ötletük annak érdekében, hogy a Yahoo Messenger által képviselt globalizált piktogram-kommunikációnak nálunk is sajátos, egyedi íze legyen. Mondjuk a Yahoo helyett kitalálták volna a Juhééét:Sajnos ezek a feladatok mindig a hálátlan utókorra maradnak.


Dolgozni csak pontosan, szépen...

Rengeteg kihasználatlan lehetőség van a messenger jellegű párbeszédekben. Mostanáig a néprajzkutató, a politikus és a pornósztár is ugyanúgy jelezte, ha valamit viccesnek talált – kettősponttal és zárójellel alkotott szmájlival.

Az új Juhééé TranszilvanIKONban mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy személyre szabott emotikonokkal kommunikáljon.Ezek az ábrázolások jobban a szívünkhöz tudnak szólni, mint azok a piszok amcsi változatok, s egyébként is, ki látott valaha olyan eltúlzott reakciót, mint a földön fetrengő röhögő szmájlit?


Fesztikon

A két legnagyobb erdélyi fesztivál, a Félsziget, illetve a Tusványos is megérdemel egy-egy transzilvanikont:
The Hantz

Erdélyben él egy mesebeli karakter, minden felsőoktatásban dolgozó portás réme – Hantz Péter. Hantz több médiahackjével azon munkálkodik, hogy kétnyelvű táblák legyenek a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. Annak köszönhetően, hogy a sajtó annyit foglalkozik Hantzcal, úgy gondoltam, hogy a továbbiakra nézve megkönnyítem az újságírók dolgát, és H.P.-t és munkásságát sűrítem egy piktogramba:Aki nem lép egyszerre

Igaz ugyan, hogy a Magyar Gárda nem erdélyi specifikum, de annak eredményeként, hogy megjelenése nálunk is tematizálta a közbeszédet, szükségesnek találtam, hogy a fiúk vizuálisan is megjeleníthetővé váljanak. Ugyanis biztos vagyok benne, hogy ezek a kedves pacifista emberek mikor épp nem őrzik a hagyományt, kultúrát vagy épp nem fókákat mentenek ki a Balatonból, akkor Messengeren fogják megbeszélni, hogy hol lesz a legújabb békés tüntetés. És akkor ciki lenne ugyanazokat az emotikonokat használni, mint neadjisten, nem is merem ideírni: az idegenszívűek.

Szóval rájuk is gondoltam.Mégis mozi a föld

Az erdélyi mozirajongók elől sem tagadhatjuk meg azt a lehetőséget, hogy saját érzéseiket kedvenc filmjeik segítségével kifejezzék. Példának okáért minden Harry Potter-rajongó tudja, hogy kedvenc varázslóinasuknak van a homlokán egy Lord Voldemort által okozott seb. Ebből kiindulva csak egy lépésre állunk egy movie-ticon dizájnjától:Digitális falu

Tudom, hogy kicsivel nehezebben tör be a székely falusi életbe az online párbeszéd, épp ezért talán megkönnyíthetnénk ezt a folyamatot, ha jobban a magukénak tudnák érezni ezt a kommunikációs csatornát:Végül pedig jöjjön egy olyan piktogram, amit az RMDSZ és Tőkés László is használhat – a békés megegyezés jegyében:Sign out.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!